Kontakt

Jadłospis

Uwaga: zmiana godzin wydawania obiadów od 01.09.2019 r. Dla klas, które kończą zajęcia po godzinie 5-ej lekcyjnej – obiady będą wydawane od godziny: 11:30 W dni:

Z poważaniem, Intendent, Elżbieta Grobel

Data ŚniadanieI DanieII DaniePodwieczorek
02.12.2019

poniedziałek

Zupa mleczna płatkami ryżowymi(1,7)

Herbata z cytryną Kanapka z masłem paróweczka na ciepło

Zup pomidorowa z makaronem(1,3,7,9)

chleb mieszany(1)

Krokiet(,3,7) z pieczarkami i serem, biały sos surówka z ogórka kwaszonego, marchewki i cebulki

Kisiel do picia

Słodka bułeczka

(1,3,7)

03.12.2019

wtorek

Bułka z masłem, serem żółtym i warzywami (1,7) Kawa zbożowa na mleku (7)

Zupa mleczna i lane kluseczki (1,3,7)

Zupa grochowa(7,9)

chleb mieszany(1)

Gołąbki w sosie pomidorowym

Ziemniaki surówka z marchewki w sosie jogurtowym, kompot, mandarynka

Wafle ryżowe

(1,3,7)

04.12.2019

środa

Kanapki z sałatą, wędlina drobiową i rzodkiewką.

Herbata ziołowa

Kaszka manna z soczkiem owocowym(1,7)

Zupa ziemniaczana z kukurydzą i zielonym groszkiem

chleb mieszany (1)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż paraboliczny oraz krem ziemniaczano – porowo-serowy posypany ziarnami z dyni(1,5,9,11)Budyń śmietanowy z sokiem (1,7)
05.12.2019

czwartek

Zupa (7)mleczna jaglana z suszonymi owocami.

Herbata rumiankowa

Kanapka z serkiem białym i miodem

Zupa z soczewicy czerwonej

chleb mieszany (1)

Sos pomidorowo-mięsny z warzywami z makaronem (1,7,9) mix sałat

Herbata z miętą i cytryną

Wafelek owocowy

(1,3,7)

06.12..2019

piątek

Zupa mleczna(7) z płatkami orkiszowymi (7) Kanapka z masłem, serem żółtym(7) i pomidorem (1,7)Herbata miętowaZupa kapuśniak ze słodkiej kapusty ziemniakami (9)

chleb mieszany (1)

Filet rybny(1,3,4,7) z mintaja w panierce sałatka z rzodkiewki,szczypioru, sałaty i śmietanyRogal maślany

(1,3,7)


Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, jęczmień, owies, orkisz, pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe, i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie 14. Mięczaki (produkty

przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, sól morska – jodowana(certyfikowana)pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kmin rzymski, tymianek, lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, curry, zioła do zup, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Do każdej zupy dodawany jest chleb mieszany.

Zobacz także: