Kontakt

Jadłospis

Uwaga: zmiana godzin wydawania obiadów od 01.09.2019 r. Dla klas, które kończą zajęcia po godzinie 5-ej lekcyjnej – obiady będą wydawane od godziny: 11:30 W dni:

Z poważaniem, Intendent, Elżbieta Grobel

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, jęczmień, owies, orkisz, pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe, i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie 14. Mięczaki (produkty

przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, sól morska – jodowana(certyfikowana)pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kmin rzymski, tymianek, lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, curry, zioła do zup, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Do każdej zupy dodawany jest chleb mieszany.

Zobacz także: